Kinderpagina

Zag je het aankomen? Of kwam het als een verrassing toen je hoorde dat je ouders uit elkaar willen gaan? Hoe dan ook. Je hebt het er waarschijnlijk behoorlijk moeilijk mee dat ook jouw leventje behoorlijk op zijn kop wordt gezet. Misschien is het niet altijd even gemakkelijk om daar met iemand anders over te praten. Maar het is toch goed als je het probeert. Kijk maar eens om je heen aan wie jij je verhaal kwijt kunt. Dat kan een broer of zus zijn, oom, tante, opa, oma, buurvrouw, juf, meester, ouders van een vriendje of een vriendinnetje of gewoon een jongen of meisje in je klas die ook gescheiden ouders heeft. Maar lees eerst even verder. Dan krijg je misschien een iets beter idee wat je de komende tijd allemaal te wachten te staat.

Het blijven je ouders

De meeste ouders hebben samen het ouderlijk gezag over hun kinderen. Dat betekent dat ze belangrijke dingen die over jou gaan, samen beslissen. Dat blijft ook zo als ze gescheiden zijn: ook als je straks misschien vaker bij de een of bij de ander bent.

Wie woont waar?

Ook al lijkt het nu even allemaal om je ouders te draaien, achter de schermen is iedereen ook met jou bezig. Sterker nog: de afspraken die over jou gemaakt worden, leggen je ouders vast in een ‘ouderschapsplan’. Daarin staat bijvoorbeeld of je ouders kiezen voor co-ouderschap en hoe ze dat gaan aanpakken. Of dat je bij één van je ouders gaat wonen en wanneer je de ander dan ziet.

Advocaten of mediators zoals wij helpen je ouders om goede en eerlijke afspraken te maken over alles wat geregeld moet worden. Dat gaat verder dan wie waar gaat wonen en de afspraken die over jou en misschien wel je broertjes en/of zusjes worden gemaakt. Ook moeten er spullen verdeeld worden en moeten we kijken of iedereen wel genoeg geld heeft om van te leven.

Al deze afspraken zetten we op papier. Dat heet dan het convenant. Om zeker te weten dat alles echt helemaal eerlijk gaat, kijkt de rechter er ook nog eens goed naar. Pas als hij vindt dat alles goed geregeld is voor je ouders én voor jou, spreekt hij de scheiding uit. Als je jonger bent  dan 12 hoef je daar niets voor te doen. Ben je 12 jaar of ouder, dan wil de rechter ook weten hoe jij over de scheiding denkt. Je mag dat komen vertellen aan hem of haar.  Als je dat niet wilt, mag je ook een briefje sturen om je zegje te doen. In dit filmpje zie en hoor je hoe dat gaat.

Als je na de uitleg van je ouders nog steeds vragen hebt, kun je ons natuurlijk ook zelf bellen.

Om te lezen…

Al zijn er misschien momenten dat je je alleen of zelfs eenzaam voelt. Je bent niet het eerste kind van wie de ouders uit elkaar gaan. Er is dan ook een hele stapel boeken geschreven over de situatie waar jij nu in zit. Lees eens:

De survivalKID Echtscheiding, Luc Descamps & Dimitri Mortelmans
De survivalKID Echtscheiding, Luc Descamps & Dimitri Mortelmans

 

Julia heeft twee huizen
Julia heeft twee huizen, Nicoline Wisse Smit

Ik ben Noor - mijn pappa en mamma gaan scheiden. Marjon Veldman en Vanessa Antonissen
Ik ben Noor – mijn pappa en mamma gaan scheiden.
Marjon Veldman en Vanessa Antonissen

Hoe kom ik over de scheiding van mijn Ouders heen
Hoe kom ik over de scheiding van mijn Ouders heen, Lisa M. Schab

Internet

Kijk ook eens op de website www.villapinedo.nl. Op deze plek kun je laten horen wat jij denkt, voelt of vindt van de scheiding van je ouders.