Schade aan uw voertuig door een slecht wegdek?

Kristien Aerts: “Bij schade aan uw voertuig door een slecht (onderhouden) wegdek, is het de moeite waard om te onderzoeken of de wegbeheerder hiervoor aansprakelijk gehouden kan worden. In dat geval kunt u namelijk de schade verhalen op de wegbeheerder.”

 

De wegbeheerder

De wegbeheerder – veelal de gemeente – is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de weg en de weguitrusting (bijv. verkeersdrempels en vluchtheuvels). Als je schade hebt opgelopen door bijvoorbeeld oneffenheden, hoogteverschillen of een gat in de weg, kan dus de wegbeheerder aansprakelijk zijn. Onder omstandigheden, maar nier altijd, behoort daar ook de berm toe. De wegbeheerder is gehouden om de weg goed te onderhouden. Of de wegbeheerder aan die verplichting voldoet, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Aan buitenwegen worden andere eisen gesteld dan aan straten midden in een centrum. Daarnaast moet ook de weggebruiker zijn gedrag aanpassen aan de omstandigheden van het geval.

 

Schadeclaim indienen?

Mocht u schade rijden aan uw voertuig door een slecht (onderhouden) wegdek, is het de moeite waard te bezien of de wegbeheerder daarvoor kan worden aangesproken.

Ook als u zonder schade gebreken aan het wegdek ziet, kunt u dit melden bij de wegbeheerder.

 

Heeft u schade en bent u benieuwd of de wegbeheerder hier aansprakelijk voor is? Of heeft u hulp nodig bij het indienen van een schadeclaim? Neem dan gerust contact op, ik help u graag.