Wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 is het Nederlands huwelijksvermogensrecht veranderd en dit heeft gevolgen voor de mensen die nu trouwen. Vóór de wijziging was het zo dat wanneer je in het huwelijk trad, je dit automatisch in gemeenschap van goederen deed. Dit betekende dat alle bezittingen en schulden, ongeacht van welke echtgenoot afkomstig, na de huwelijkssluiting automatisch als één vermogen werden beschouwd. Indien het wenselijk was om bepaalde zaken buiten de gemeenschap van goederen te houden, moest door een notaris huwelijkse voorwaarden worden opgesteld.

 

Beperkte gemeenschap van goederen

Met ingang van dit jaar trouwen mensen in beperkte gemeenschap van goederen, waarbij een deel van het vermogen privé blijft:

  • Alles wat voor het huwelijk 100% van jou is (denk bijvoorbeeld ook aan erfenis of schenkingen), blijft tijdens het huwelijk 100% van jou
  • Alles wat je tijdens het huwelijk verkrijgt is gemeenschappelijk
  • Alles wat vóór het huwelijk al gemeenschappelijk was, blijft tijdens het huwelijk ook gemeenschappelijk (ongeacht in welke eigendomsverhouding)

 

Persoonlijk advies door onze deskundig en ervaren advocaat

Maurena Leimena: “De gevolgen van deze wetswijziging zijn veelomvattend en vragen om een gedegen kennis van zaken. Zo is het belangrijk om vanaf nu een goede financiële administratie bij te houden, maar er komt meer bij kijken. Daarnaast kunnen huwelijkse voorwaarden nog steeds nuttig zijn. Hoe hier mee om te gaan is voor iedereen anders, daarom voorzie ik u graag van een persoonlijk advies. Bel voor het maken van een gratis 30 minuten adviesgesprek met 085 047 35 53 of plan een afspraak“.