Bouwtechnische keuring standaard in koopcontract woning

Vanaf 1 februari 2018 is het bouwkundig voorbehoud standaard in de koopovereenkomst van de verkopend makelaar, die is aangesloten bij NVM, BDO of VastgoedPro opgenomen. Dit betekent dat huizenkopers binnenkort niet meer zelf hoeven te vragen om een bouwkundig voorbehoud in de koopovereenkomst.

Bij een bouwkundig voorbehoud kan de koper de koop afblazen als bij een bouwtechnische keuring ernstige gebreken worden aangetroffen of herstelkosten boven een afgesproken maximum komen.


VEH is blij met de stap, maar oplettendheid blijft geboden!
Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond hebben dit afgesproken met de makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. VEH is blij met de stap: “Als de koper het voorbehoud niet wordt gegund, dan is die zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.”

Omdat niet alle makelaars zijn aangesloten bij de overkoepelende makelaarsorganisaties waarmee de afspraak is gemaakt en omdat partijen vrij zijn het voorbehoud uit het koopcontract te laten, blijft oplettendheid bij huizenkopers geboden!


Persoonlijk advies door onze deskundig en ervaren advocaat
Kristien Aerts: “Het blijft ook afwachten hoe banken om zullen gaan met de financiering indien uit het rapport blijkt dat er veel onderhoud uitgevoerd moet worden. Graag adviseer ik zowel aankopende- als verkopende partijen over de eventuele consequenties en risico’s door de (dus niet in alle gevallen standaard) vermelding van het bouwkundig voorbehoud in de koopovereenkomst.  Bel 085 047 35 53 voor een gratis 30 minuten adviesgesprek, of vul het contactformulier op onze site in!”