De fiscale gevolgen van een scheiding. Wat moet ik regelen?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen emotioneel heeft het gevolgen maar ook op het gebied van belastingzaken en toeslagen veranderen er een aantal zaken.

 

Praktische aandachtspunten

Wanneer u in deze vervelende situatie terecht bent gekomen, is het belangrijk om stil te staan bij de fiscale gevolgen van de scheiding. Het is van belang dat uw belastingzaken en eventuele toeslagen weer zo snel mogelijk aansluiten op de nieuwe situatie.  Ieders situatie is natuurlijk anders maar er zijn een aantal zaken die voor iedereen belangrijk zijn:

  • Zorg ervoor dat u zelf de enige bent die uw DigiD kan gebruiken.
  • Controleer op welk rekeningnummer u eventuele toeslagen of belastingteruggaven ontvangt en wijzig dit indien nodig.
  • Wanneer u op een ander adres gaat wonen dient u dit door te geven aan de gemeente. De gemeente geeft dit door aan de Belastingdienst.

 

Persoonlijke situatie

Naast deze praktische zaken zijn er natuurlijk nog veel meer dingen waar u rekening mee moet houden. Dit is echter afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zijn er kinderen bij betrokken? Hebben jullie samen een koopwoning of huren jullie een woning? De antwoorden op deze vragen hebben vaak gevolgen op bijvoorbeeld de partneralimentatie of de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Ook kan het zo zijn dat u in de nieuwe situatie recht heeft op bepaalde toeslagen of de hoogte hiervan verandert. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, zorgtoeslag of huurtoeslag. Klik hier om op de website van de Belastingdienst op eenvoudige wijze informatie te vergaren op het gebied van scheiden en belastingzaken U kunt hier zelfs een persoonlijke scheiden-checklist doen waardoor u al wat meer inzicht in deze zaken krijgt.

 

Gratis 30 minuten adviesgesprek

Zorg ervoor dat u tijdig alle zaken regelt om problemen te voorkomen. Voor persoonlijk advies kunt u hier een afspraak maken voor een gratis 30 minuten adviesgesprek. Als gespecialiseerd familierecht advocaat en lid van vFAS help ik u graag deskundig door een scheidingsperiode heen.