Belangrijk aandachtspunt bij overeenkomst met makelaar

Op de huizenmarkt in Nederland is momenteel meer vraag dan aanbod. Dit betekent dat het bijzonder lastig is om een geschikte woning te vinden. Huizenzoekers geven makelaars – om die reden – steeds vaker de opdracht om een woning voor hen te zoeken. Afspraken tussen de makelaar en huizenzoeker worden vastgelegd in een bemiddelingsovereenkomst.


Zoekgebied in bemiddelingsovereenkomst
Speciale aandacht in de bemiddelingsovereenkomst gaat uit naar het gespecificeerde zoekgebied. Dit ondervond ook een cliënt van ons. De cliënt had opdracht gegeven aan een makelaar om een woning voor hem te zoeken in Amsterdam. De makelaar stelde – op basis van de wensen van de cliënt – een zoekgebied, dat werd vastgelegd in de bemiddelingsovereenkomst. Het zoekgebied bestond uit een aantal wijken en deelgemeenten in Amsterdam.


Cliënt vindt zelf woning; makelaar stuurt rekening

Nadat er na een lange periode nog niets passends gevonden was, ging de cliënt zelf op zoek naar een woning die hij vrij snel vond. De makelaar stuurde vervolgens een rekening voor de courtage op grond van de overeenkomst en de algemene bepalingen, waarin staat dat ook courtage is verschuldigd als een woning wordt (aan)gekocht door een ander.


Gevonden woning niet in gespecificeerde zoekgebied; geen courtage verschuldigd
Omdat de gevonden woning niet lag in het gespecificeerde zoekgebied uit de overeenkomst, waren wij en onze cliënt van mening dat de rekening ongegrond was. De makelaar was een andere mening toegedaan, omdat: 1) het gebied volgens de makelaar flexibel was en 2) er door de makelaar ook woningen uit het specifieke gebied van de gevonden woning waren aangeboden. De makelaar is vervolgens een gerechtelijke procedure gestart.

De rechtbank was het niet eens met de makelaar en heeft onze cliënt in het gelijk gesteld (bekijk hier de volledige uitspraak). De rechtbank stelt dat onze cliënt niet kon verwachten dat het zoekgebied was uitgebreid met de wijk waarin de woning is gevonden en de makelaar mocht niet verwachten dat cliënt zou begrijpen dat het zoekgebied ruimer was (geworden) dan in de overeenkomst was opgenomen. De cliënt hoeft dus geen courtage te betalen.

Het is dus van belang dat in een bemiddelingsovereenkomst waarin een zoekopdracht wordt omschreven, dit zoekgebied expliciet en zo duidelijk mogelijk wordt omschreven. Als partijen het zoekgebied willen uitbreiden, is het dan ook aan te raden dit schriftelijk overeen te komen.


Advies bij overeenkomsten

Kristien Aerts: “Heeft u een makelaar ingeschakeld of verwacht u dit binnenkort te gaan doen? Of bent u een makelaar die advies zoekt over dit specifieke punt in de algemene bepalingen? Ik adviseer u graag bij eventuele vragen. Bel 085 047 35 53 voor een gratis 30 minuten adviesgesprek!”