Ontbinding van de huurovereenkomst na drugsvonst

Onlangs was het weer in het nieuws; recordaantal drugspanden gesloten in Brabant. Sinds vorig jaar hebben burgemeesters namelijk de bevoegdheid om op grond van de Opiumwet (artikel 13-B) panden voor een bepaalde periode te sluiten indien in dat pand drugs wordt verkocht, afgeleverd, verstrekt of daartoe aanwezig is.


Nog nooit zoveel woningen en bedrijfspanden gesloten door burgemeesters
In totaal sloten Brabantse burgemeesters vorig jaar maar liefst 418 panden, een stijging van 14% ten opzichte van 2016. Kristien Aerts: “Dit kan zelfs bij het aantreffen van wietplantjes of drugs voor eigen gebruik. De veiligheid van buurtbewoners speelt bij dit besluit een belangrijke rol”. Het pand wordt in dergelijke gevallen voor een bepaalde periode gesloten.


Persoonlijk advies door onze deskundig en ervaren advocaat
Kristien Aerts: “Als het ‘drugs’ pand gehuurd is, is niet alleen de huurder, maar vooral eigenlijk ook de verhuurder de dupe van de sluiting. De verhuurder kan om deze reden de huurovereenkomst ontbinden zonder dat deze rechterlijk getoetst moet worden. Zelfs als het besluit van de burgemeester later wordt vernietigd zal de buitenrechtelijke ontbinding in veel gevallen stand houden. Uiteraard staat iedere zaak op zich en bekijken wij graag wat uw mogelijkheden zijn mocht u in een dergelijke situatie terecht komen”. Bel voor het maken van een gratis 30 minuten adviesgesprek 085 047 35 53 of plan een afspraak.